Subsidie van de Staat
Het zielige verhaal dat SBB de eigen broek moet ophouden is niet zo zielig als het lijkt
SBB ontvangt nog steeds dezelfde subsidie van de Staat (van u dus als belastingbetaler). Onderzoeksjournalist Rypke Zeilmaker heeft het volgende onderzocht:
2 september 2017
2012 en 2011: overheidsbijdrage 88-89 miljoen euro. De in 2013 geplande bezuinigingen door de overheid op Staatsbosbeheer zijn in 2016 volledig teruggedraaid onder
demissionair Minister van Economische Zaken Henk Kamp en zijn staats-secretarissen Dijksma en Van Dam. Dat blijkt wanneer je de jaarverslagen van 2012 en 2016 naast elkaar legt.
Staatsbosbeheer krijgt nog evenveel subsidie van het Ministerie van Economische Zaken (88 miljoen euro), maar ging zich tegelijk meer commercieel opstellen. Ze zaagden bijvoorbeeld voor 3 miljoen euro meer bos om in 2016. Maar ze krijgen tegelijk van hun grootste donateur (de Belastingdienst) ANBI-status. Dus minister Henk Kamp (VVD,demissionair minister EZ) vindt zichzelf Goed Doel, want SBB-personeel is formeel ambtenarij die valt onder Kamp. Zodat ze van alle mogelijke financiële walletjes mee kunnen eten.
2016: 3 miljoen euro meer uit houtverkoop maar subsidie 88 miljoen euro gelijk. Hooguit kleedt SBB de subsidies nu anders in, als projectsubsidie SNL: zo kunnen ze meer bos kappen en dat verkopen als ‘natuurbeheer’. Klik hier
Vakblad Natuur Bos en Landschap meldt in januari 2016:
Het is een verleidelijke gedachte om de recente bosvisie van Staatsbosbeheer te plaatsen in het kader van bezuinigingen en de noodzaak om de eigen broek op te houden. De bosvisie rept immers over meer nadruk op beheer en oogst en dus geld verdienen.
Toch zijn de financiën van Staatsbosbeheer allerminst de aanleiding voor de visie, benadrukken Harrie Hekhuis (hoofd afdeling Beheer & Productie) en Sander Wijdeven (landelijk bosadviseur). Houtoogst schommelt, laatste jaren bijna 350 duizend kuub, maar ook 250 duizend kuub geweest: bron Bosvisie SBB ‘Groeiende Toekomst’
Staatsbosbeheer stelt tegen– bijvoorbeeld tegen Omroep Brabant– op 31 maart 2016 dat zij meer hout MOETEN kappen ‘door bezuinigingen bij de overheid’. Dat is dus dubbel onwaar: niet alleen krijgen ze evenveel subsidie, maar de extra boskap is staand beleid uit hun eigen Bosvisie.
Ook Binnenlands Bestuur schreef in 2012:
Staatsbosbeheer gaat 200 van de bijna 1000 banen schrappen. Staatsbosbeheer moet bezuinigen, omdat de organisatie in de komende jaren aanzienlijk minder subsidie krijgt (niet waar dus). Daarom moet in 2014 43 procent van het budget uit eigen inkomsten worden gehaald, 10 procent meer dan nu het geval is. Staatsbosbeheer verwacht voor 2014 een omzet van 135 miljoen euro per jaar. Staatsbosbeheer gaat zich derhalve opstellen als, maatschappelijk ondernemer.” De organisatie denkt meer te kunnen verdienen aan de verkoop van hout uit de bossen, aan het leveren van biomassa zoals houtsnippers en gemaaid gras en aan het leveren van zonne- en windenergie. Maar van enige korting op de overheidsbijdrage is zowel bij Natuurmonumenten (40-50 miljoen euro subsidie per jaar) als Staatsbosbeheer dus niets te zien. Ze krijgen net zoveel of nog meer subsidies, hooguit via iets andere potjes.
Referenties: Staatsbosbeheer, Boskap Staatsbosbeheer, Biomassa Boskap