Staatsbosbeheer kan het niet waarmaken!

  • July 14, 2022
150 150 Landelijk Netwerk Bossen-en Bomenbescherming

Op het NOS journaal van dinsdag 11 juli jl. en op het RTL 4 journaal kwam Staatsbosbeheer uitgebreid aan het woord. Ook Trouw besteedt er een flink artikel aan. Is dit het antwoord op onze kritische brief die we hebben gestuurd aan Cie LNV en ook op onze facebookpagina’s hebben geplaatst?

Voor de argeloze burger lijkt het erop alsof het tij keert. Helaas, als de huidige Bossenstrategie met bijbehorende “Gedragscode” doorgaat, dan zal dat maken dat er “volgens de wet” gehandeld gaat worden. Wat dat inhoudt? Kappen, kappen en nog eens kappen. Dit leuke P.R. verhaaltje is gewoon zo’n tussendoortje om de boel te sussen.

Landelijk Netwerk gaat proberen om het rapport te pakken te krijgen, want deze commentaren zeggen weinig over waar het echt om moet gaan.

Waarom de trend die in de vorige inventarisaties werd geconstateerd hier niet specifiek behandeld?

Oppervlakte bos en aanwas zitten in een dalende lijn en dat moet zorgen leveren en niet gesust worden.

Gevarieerd bos behoeft niet per se beter te zijn tegen slechte omstandigheden. Hangt toch allemaal af van de gebruikte selectie of herkomst.

Veel soorten met allemaal “verdachte” herkomst, geeft niet per definitie goed bos.

Klimaatbossen hebben aanwas nodig, véél aanwas! Met de enorme achterstand in aanwas ben je echt nog niet bezig met bomen “bij” te planten. Het is een “gat” dichten.

Staatsbosbeheer liet weer een vertrouwd mooi bosje zien op de tv-beelden, terwijl een rondgang door diverse bossen een doorsneebeeld laat zien dat minder florissant is.

Het gaat daarom over veel meer verdwenen bos dan in de krant is gesuggereerd.

Vooralsnog vindt Landelijk Netwerk de mededelingen van Staatsbosbeheer mooi gepraat, maar weinig wol. We blijven scherp en houden u op de hoogte!