Compensatie boskap

Alle bossenkap wordt “ruimhartig” gecompenseerd (Carola Schouten)

Was het maar waar dat het zo makkelijk ging. Achteloos het éne vervangen door het andere.

Daar is overigens wel ons hele, huidige natuurbeleid op gericht. Alsof je een snoepje uitgedeeld krijgt als je lievelingsdier is overleden.

Bossenkap van prachtige gezonde bossen kan nooit of te nimmer “ruimhartig gecompenseerd worden”. Dit is onmogelijk! De Minister verkeert in de naïeve veronderstelling dat het kappen van oude bossen met een onmisbare ecologie “ruimhartig gecompenseerd kan worden” door “elders” voor herplant te zorgen. De gedachte dat compensatie een verlies goed maakt, geldt alleen in geval van gelijkwaardigheid. Iemand breekt je hele servies en je krijgt een nieuw servies, alleen ziet het knopje van de dekschaal er nèt even anders uit. Er heeft daadwerkelijk compensatie plaats gevonden. Dit is niet het geval als iemand je hele Wedgwood servies stuk laat vallen en dit denkt te compenseren met een serviesje van de Hema. (Overigens niets mis met de Hema)

In het hele land, maar als voorbeeld nemen wij even het Schoorlse, zullen zonder onze protesten prachtige bossen verdwijnen. Dit wordt door Carola Schouten “ruimhartig gecompenseerd”, waarschijnlijk ergens in de Flevopolder of Limburg en het duurt minstens 40 tot 50 jaar voordat het überhaupt “bos” te noemen is.

Maar elke dag zullen de Schoorlaren (en burgers elders in het land) de pijn voelen en in hun leefomgeving het gemis ervaren dat ze hun wandelingen en fietstochten niet meer doen binnen de bescherming en schoonheid van hun bossen en dat decennia lang.

En moest het nou maar ècht van Natura 2000 maar dat is niet het geval. Pure volksverlakkerij! Een woord dat overigens ook door Ronald Plasterk werd gebruikt met betrekking tot biomassa. U weet wel, dat “groene product” waar het hele kabinet achter stond! (Net zoals er nu nog steeds achter N2000 wordt gestaan!)

Het planten van bomen is niet synoniem met behoud; het is een erkenning dat het behoud is mislukt. ” – Oliver Rackham, in 1986